Historia

HISTORIK

Efter 12,5 års ledarskap lämnar körens initiativtagare och grundare, Ebba Christina Larsdotter, över till Alexander Klimentov-Löfstrand.

Ebba Christina Larsdotter lämnade efter 30 års anställning år 1998 Järfälla Musikskola, där hon undervisade i pianospel, grundkurs och körsång, för att grunda Järfälla Körsångsinstitut, som från början bestod av nio olika körgrupper med barn, ungdomar och vuxna.

Alla-kan-sjunga-kören
startade i januari 1999 och erhöll sitt nya namn, Järfällakören, i oktober 2004. Damkören Tonvisa har även den
sitt ursprung i Alla-kan-sjunga-kören.

Järfällakören
verkade under 10,5 år och flera medlemmar i Tonvisa är nu inne på sitt trettonde verksamhetsår. Dessa korister har alltså varit med ända från starten i januari 1999. Inom ramen för körverksamheten har Ebba Christina och koristerna haft förmånen att framträda tillsammans med Erland Hagegård, Elise Einarsdotter, Rigmor Gustafson, Peter Lundblad, Meta Roos, Ann Kristin Hedmark, Berndt Egerbladh, Py Bäckman och John Pohlmans trio i körshowen "Väderbiten", både i Järfälla, i Karlstad och i Pargas, sydväst om Åbo i Finland och i Mariehamn på Åland. På det näst sistnämnda stället dock utan John Pohlman, som ej kunde ta sig till Finland p.g.a. askmolnet från Island! Workshops har hållits ihop med Mikael "Zifa" Eriksson, Lena Willemark och Elise Einarsdotter samt Lasse "Gospel" Axelsson. I samband med Ålandsbesöket deltog kören även i den direktsända radiogudstjänsten från Mariehamn tillsammans med svenska Telekören, även en samarbetspartner under ovannämnda "Väderbiten&quot.

Körerna har bl a sjungit på Pyramidtorget i Jakobsbergs centrum, medverkat i Toner för Miljoner och Sånger för livet i Globen, i julkonsert, gospelkonsert och Beatleskonsert, sjungit under gudstjänst i Jakobsbergskyrkan, underhållit vid företagarfrukost i Järfälla, hållit Körkalas i oktober 2004, då körerna erhöll sina nya namn, Tonvisa och Järfällakören, underhållit från stora scenen med folkvisor på 2006-års Midvinterstämma i Kallhäll, på Höstmarknad i Kallhäll, i Riddarparken i Jakobsbergs centrum, vid olika jubileumsfester och på flera äldreboenden. Järfällakören har haft allsångsprogram på Hyllan invid Jakobsbergs bibliotek och Tonvisa avslutade firandet av "Gamla skolan i Kallhäll 100 år" 2009.

Ebba Christina arrangerade även showerna Vårkul, Vinterfestival, Djurens karneval, Far och flyg, Värdshuset Korus, Beatles Tribute Concert, Körsångsepidemin samt Schlagerkavalkad. Dessa evenemang i huvudsak med Ebbakörerna, d.v.s flickkörerna SÅNGMEZZO och JÄRFELLOWS, pojkkören MÄSTERSÅNGARNA samt den blandade ungdomskören TONETTERNA, vilka leddes av Ebba Christina i 15 årVåren 2004 företog Järfällakören 5-årsjubileumsresa till Hablingbo på Gotland med underhållning på golfrestaurangen i När samt musikgudstjänst tillsammans med Tyresösångarna i Hablingbo kyrka. 1 april 2006 medverkade TONVISA i ett seminarium på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, då körledaren berättade om sina koristers utveckling från en Alla-Kan-Sjunga-Kör till damkören Tonvisa, och våren 2007 var den "uppvärmningsunderhållning" inför programmet "Pokerfejs" på TV 4. Kören deltar även i "Sångens dag på Skansen", Stockholm och i november 2009 deltog några ur Tonvisa i den s.k. Märkesårskören, en konsert för att uppmärksamma år 1809, då unionen Finland-Sverige upphörde. 6 december samma år hölls adventskonsert i Folkets Hus, Kallhälls C. tillsammans med Järfälla SPF:s kör Kvarnen. Under augusti månad 2007 var körerna "Månadens förening" med en utställning på biblioteket i Jakobsberg.

Järfälla Körsångsinstituts 10-årsjubiléum, tillika firandet av Ebba Christinas 40-åriga musikpedagogverksamhet i Järfälla Kommun, celebrerades med TONVISA i S:t Petersburg, 5-9 mars 2009, med fyra konserter. Den första var ett videoutbyte med en kör i den autonoma republiken Jamal-Nenentsien i västra Sibirien, 220 mil bort. Därefter framträdande på skola 500 i Pushkin, en
förstad till S:t Petersburg, där publiken utgjordes av elever, lärare och veteranlärare. Konserten i svenska Katarina kyrka hölls i samråd med Sveriges konsulat i S:t Petersburg och på Vitebsk järnvägsstation, där man tagit upp en tradition sedan före revolutionen med gratis musikprogram på söndagseftermiddagarna, klingade körens toner på den sista konserten. TONVISA sjöng sånger på svenska, engelska, franska och ryska.

5 juni 2010 var Tonvisa representerad på Stockholms Körförbunds allra första Sommarnattskonsert, som ägde rum på Evert Taubes terrass på Riddarholmen, 12 september samma år medverkade Tonvisa vid körstafetten i Eric Ericsonhallen
på Skeppsholmen och 6 juni 2011 medverkade några körmedlemmar i Storkören, som, i Stockholms stadshus, hälsade de nya svenska medborgarna välkomna. I mars 2011 hade kören besök av professor Johan Sundberg, som redogjorde för röstfunktionen i klingande exempel med hjälp av musikmaskinen Madde, en efterträdare till 70-talets musikmaskin Musse och i april samma år gästades kören av professor Dorothy Irving, expert på scenisk beredskap, samt av doktorn i populärmusiksång, Daniel Zangger-Borch.

Till slut, under Ebba Christinas ledning, deltog några ur TONVISA i evenemanget "Sångbåten", dvs en resa t.o.r. Tallinn, med konserter och workshops både till havs och på land i maj 2011.