Järfälla Tidning skriver om Tonvisa, publicerad 13 april 2017

 

Vissa i kören har hängt ihop sedan Tonvisa startade för 18 år sedan. Foto: Isabelle Strengbom

Genom att sjunga med en kork i munnen tränar Mai Markström och de andra körmedlemmarna på sångteknik och artikulation. Foto: Isabelle Strengbom

 

Järfällakören där gemenskap är lika viktigt som sång

Kören Tonvisas medlemmar är lojala mot sången och varandra. Varje vecka samlas de för att sjunga ihop, vissa ända sedan starten för 18 år sedan. Anledningen: glädjen och sammanhållningen.

Måste öva mycket

För att lyckas med framträdandet gäller det att öva. Det är just viljan att utvecklas som har fört dem framåt, menar de själva, från en alla-kan-sjunga-kör till dagens proffsiga stämmor.

– Det är många som säger att de hör en jättestor skillnad nu när de kommer och lyssnar jämfört med för några år sedan. Det är roligt att höra, säger
körens ordförande Alexandra Henriksson.

Alexander Klimentov-Löfstrand instruerar medlemmarna samtidigt som han spelar piano. Han har lett kören i fem år och håller med om att övning gett färdighet.

– Nu är Tonvisa en väldigt musikalisk kör, och jag blir ofta imponerad när jag hör dem, säger han.

Korkövningar

Ambitionerna är höga, men ett minst lika viktigt inslag under körkvällarna som sång och träning, är fika och småprat.

– Jag trivs så himla bra för vi har en väldigt bra sammanhållning här. Jag är nästan aldrig förkyld eller ställer in av någon annan orsak för detta är så roligt, säger Britt-Marie Björck.

Hon är en av de medlemmar som varit med ända sedan kören startade 1999 och hon är inte det minsta trött på den traditionen.

Att det skrattas en hel del spelar säkert in. Som när av Alexander Klimentov-Löfstrand uppmanar alla att sjunga med en kork i munnen – en övning som handlar om sångteknik och artikulation.

På den kanske mest klassiska körfrågan av dem alla svarar Alexandra Henriksson eftertänksamt.

Kan verkligen alla sjunga?

– Ja, alla kan sjunga. Det är tråkigt att många går miste om glädjen att sjunga i kör bara för att någon lärare i skolan har sagt att de inte kan. Det är så kränkande. Sedan sitter det i hela livet och man vågar inte försöka, säger hon.

Hon tycker att man ska våga, av flera skäl:

– Man mår bra både av andningen som kommer med sången och av alla känslor som man lever sig in i när man sjunger, säger Alexandra Henriksson.

Kören Tonvisa

1999 startade en så kallad alla-kan-sjunga-kör i Järfälla. 2004 fick den namnet Järfällakören. Några år senare blev den till en stämkör och bytte namn till Tonvisa, vilket den kallas än i dag.

Varje tisdag träffas medlemmarna och sjunger tillsammans under ledning av Alexander Klimentov-Löfstrand. Kören har omkring 25 medlemmar, som alla är kvinnor mellan 37 och 80 år. De välkomnar fler medlemmar.